Yerba Mate

Mate otrzymywana jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Odżywcze właściwości naparu odkryli miejscowi Indianie, którzy mimo prymitywnych warunków bytowania byli bardzo odporni na zmęczenie. Tym fenomenem zainteresowali się pierwsi Hiszpanie. Okazało się, że napój ten znakomicie gasi pragnienie, ale również zapobiega szkorbutowi, który nękał hiszpańskich marynarzy. Mate zalewa się gorącą wodą w tykwach (calebassach) ze specjalnymi rurkami (bombit-lami). – źródło: http://www.domherbaty.com.pl

Opublikowano on 24 października 2009 at 18:20  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://czasherbaty.wordpress.com/rodzaje-herbat/yerba-mate/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentDodaj komentarz

  1. z tego co wiem rurki do picia herbaty yerba mate nazywają się „bombillami” po prostu, a nie bombit-lami 😉 Polecam yerba mate wszystkim!


Dodaj komentarz